12 septembrie 2010

Cum se fac banii pe net

Intrebarea pe care si-a pus-o aproape fiecare utilizator al internetului "Cum fac si eu bani stand in fata PC-ului ?" e la fel de populara precum intrebarea "Cum s-a format Universul ?", cel putin din punctul meu de vedere. Toti ne dorim sa descoperim o carticica cu instructiuni care sa ne spuna pas cu pas ce avem de facut pentru a genera sume de bani indeajuns de mari care sa ne permita sa ducem o viata fara de griji pana la adanci batraneti. Toti ! Sau, ma rog ... 99,9 % dintre noi. Probabil ca Dinu Patriciu nu si-a pus niciodata problema cum sa faca bani din activitati online. El si altii ca el.

In cruntele mele incercari de a gasi metode de castigare a banilor prestand diferite activitati prin mediul virtual, am reusit sa acumulez cateva cunostinte legate de acest domeniu. Raspunsul meu la intrebarea "Cum se fac banii online ?" este : Greu, cu rabdare, ambitie si nervi intinsi la maxim.

Nu o singura data am dat peste filmulete sau mai stiu eu ce texte interminabile de pe N site-uri care o lungesc o jumatate de ora despre cat de bine e sa faci bani din comfortul casei tale, iti prezinta pe X sau pe Y care castiga nu stiu cate mii de dolari saptamanal lucrand online, si la sfarsit iti baga pe gat un produs (de obicei carti virtuale sau vreun pachet cu nu stiu ce cd-uri) care o sa te invete si pe tine sa devii milionar peste noapte. Bineinteles ca de fiecare data produsul e la oferta si costa mult mai putin decat ar costa in mod normal, si oferta e limitata asa ca trebuie achizitionat cat mai repede, iar daca il achizitionezi acum mai primesti si nu stiu ce alte tampenii in plus. Suna cunoscut ? Cine stie, cunoaste !


Sa trecem peste "milionarii" astia care au gramezi de bani si vor sa te invete si pe tine cum sa-i faci si pentru ca ei au o gramada de bani, te vor taxa mai ieftin decat in mod normal (Uau ... ce noroc pe capul nostru). O sa ma straduiesc sa insir cateva metode de a genera profit din activitati online. Probabil ca o parte dintre cei care citesc acest articol le cunosc deja. Metodele sunt reale si realizabile, dar volumul de munca este urias. Banii nu pica din cer ... nici macar pe net !

1. Blogging - Functioneaza cam asa : Iti faci un blog (sau un site) care sa genereze trafic, adica sa faci cat mai multi oameni sa vina pe coltul tau de net si sa-ti admire munca. Cand ai un numar de vizitatori acceptabil si constant, decorezi frumos locul cu cateva reclame pentru care esti platit. Reclamele pot fi de mai multe genuri, pot proveni din mai multe locuri, pot veni singure la tine sau le poti lua singur.

Acum despicam un pic firul in patru. Ca sa ai trafic, iti trebuie continut original si interesant. Ca sa ai asa ceva, trebuie sa fi serios si pus pe treaba. Reclamele pot fi de genul Google Adsense (unde esti platit de fiecare data cand cineva face click pe reclama respectiva) sau poti fi abordat de cineva care doreste sa isi promoveze un produs pe site-ul / blogul tau, tu fiind recompensat cu o suma de bani lunar (sau saptamanal sau zilnic), in functie de contractul pe care-l faci cu respectivul ins. Bineinteles ca exista si posibilitatea de a aborda tu persoane sau firme dornice de promovare si a le face propuneri.

2. PTC - Functioneaza cam asa : PTC sau Paid To Click (platit pentru click-uri) este o metoda destul de populara si folosita de un numar foarte mare de internauti. Iti faci un cont pe un site PTC (le gasesti folosind Google) apoi primesti un numar de link-uri pe care trebuie sa faci click. Fiecare link te va redirectiona pe un site iar tu trebuie sa poposesti cateva secunde, 20 sau 30 la numar, dupa care treci la urmatorul link. Dupa fiecare vizita, in contul tau va intra o suma de bani (care e foarte mica, aprox. 0,1 $ sau chiar 0,01 $). Scopul site-urilor PTC este de a genera trafic pentru alte site-uri care platesc la randul lor. O alta modalitate de a face cativa banuti cu site-urile PTC este aceea de a inscrie alte persoane in aceasta activitate, prin link-ul de referal pe care-l vei primi.

De exemplu, eu sunt activ pe un site PTC si reusesc sa te conving si pe tine sa te inscrii si sa faci acelasi lucru. Iti dau un link (link-ul meu de referal), tu te inscrii si incepi sa faci click-uri. Datorita faptului ca tu esti adus de mine si esti un membru activ, eu sunt recompensat cu o suma de bani in functie de castigurile pe care tu le realizezi, fara ca tu sa ai vreo pierdere din venituri. Daca tu la randul tau reusesti sa determini alti oameni sa se inscrie folosind link-ul tau de referal, eu iarasi am de castigat o suma de bani de pe urma membrilor adusi de tine, iar tu ai de castigat de pe urma lor, fara ca veniturile acestora sa fie afectate in vreun fel. Banii pot fi retrasi prin PayPal, Alertpay, E-Gold sau altele, in functie de site.

3. ClickBank - Functioneaza cam asa : Iti faci un cont pe clickbank.com, iti alegi unul (sau mai multe) dintre produsele pe care altii vor sa le vanda prin intermediul acestui site. Vei avea un link personalizat pentru fiecare produs ales. Promovezi puternic link-ul respectiv prin diverse locuri cum ar fi forum-uri, bloguri, site-uri, retele de socializare. De fiecare data cand cineva ajunge pe site-ul celui care vinde produsul respectiv datorita link-ului tau (pe care l-ai promovat din greu) si il cumpara, tu primesti un procent din valoarea acelui produs. Procentele difera in functie de produsul ales de tine pentru a-l promova (ma refer la link-ul produsului, tu promovezi link-ul si implicit produsul). Banii ii primesti prin posta sau intr-un cont bancar.

4. Second Life - Functioneaza cam asa : Te duci pe secondlife.com, iti faci un cont si incepi sa te joci. Da, Second Life este un joc. Cel mai avansat joc in materie de realitate virtuala. Odata intrat in joc, caracterul ales de tine (sau avatarul tau) poate interactiona cu avatarele celorlalti jucatori in mediul virtual. In acest joc, pe langa multele lucruri pe care le poti face, poti incepe o afacere. Banii castigati in Second Life pot fi transformati in bani reali la tine in buzunar, sau ma rog ... pe card. Cred ca acest gen de business ar surade oricui, sa faci bani jucandu-te, insa e nevoie de o perioada de timp inainte de a incepe sa produci verzisorii. Intai trebuie sa inveti cum sa-ti folosesti avatarul, sa folosesti meniul, sa vizitezi diverse locatii din joc pentru a-ti putea face niste pareri si impresii, etc.

Poti demara o afacere cu un magazin de haine, de casute, de masini, de orice. Poti castiga bani avand un job (fotomodel, dansatoare, vanzator etc.) sau poti fi patronul unui bar sau club. Poti achizitiona o parcela de pamant (da, pamant virtual) pe care o poti imparti in bucatele mai mici pe care apoi le inchiriezi altora. Posibilitatile sunt foarte multe. Pentru a ajunge la acest nivel in Second Life iti trebuie mai intai rabdare si curiozitate pentru a te familiariza cu toate optiunile si comenzile, care par destul de complexe la prima vedere pentru un incepator.

La acest articol e posibil sa existe adaugari in viitor.

2 comentarii:

  1. Mai exista si multe alte variante, dintre care o sa amintesc doar una: sa creezi tu un produs informational util pe care sa il vinzi ulterior la un pret mult mai mic, pentru o perioada limitata de timp, si la care sa mai ofere nu'sh ce bonusuri... suna cunoscut? :P Eu unul am vreo 4-5 siteuri pe autopilot care ofera asa ceva si chiar aduc ceva banuti. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu ca mai exista si alte variante, dar vreau sa le enumar doar pe cele ale caror detalii tehnice le cunosc.

    RăspundețiȘtergere