14 septembrie 2010

Sa ne motivam singuri

Vrei sa te lasi de fumat, vrei sa strangi bani, vrei sa scrii o carte, vrei sa faci ... ceva. Dar nu reusesti. Dureaza prea mult iar ceea ce dureaza prea mult, pare irealizabil. Da, suntem toti la fel. Dar vreau subliniez o fraza : timpul trece si daca-l folosesti si daca nu-l folosesti.

De exemplu, iti doresti sa termini o facultate, dar 3 sau 4 ani din viata ta inseamna mult. Orice se poate intampla in intervalul acesta de timp, asa ca te lasi pagubas. Mai bine iti gasesti alta ocupatie, cine stie, poate ai noroc si reusesti sa-ti aranjezi viata in asa fel incat scoala sa nu mai fie importanta pentru viitorul tau. Apoi trec cei 3 sau 4 ani pe care i-ai fi "pierdut" facand acea facultate, si te trezesti ca nu ai progresat deloc. Privind retrospectiv, oftezi si iti pare rau ca nu ai facut ceea ce trebuia dar timpul nu mai poate fi dat inapoi.

Vrei sa iti cumperi o masina sau poate un apartament, dar ti-e greu sa pui deoparte o suma de bani intr-un cont sau intr-un borcan din biblioteca. Trebuie sa strangi cativa ani buni ca sa reusesti sa achizitionezi ceea ce-ti doresti iar tu nu esti genul de persoana care sa stranga. Chiar daca reusesti sa strangi cativa banuti o perioada de timp, la un moment dat intervine ceva si dai cu pusculita de pamant. Apoi trec zilele, lunile, anii ... si cand se iveste o oportunitate, ceva ce ar fi putut fi accesibil pentru tine daca aveai vointa, regreti.

Cam asa se intampla cu majoritatea oamenilor. E greu sa construiesti ceva pe termen lung incepand de la nimic. De fiecare data ti se pare prea tarziu, ti se pare ca ocaziile pe care le puteai avea au trecut demult pe langa tine. De fiecare data ti se pare ca esti ori prea sarac, ori prea in varsta, ori prea ghinionist ca sa poti sa demarezi un proiect. Si e pacat.

Majoritatea oamenilor nu realizeaza faptul ca niciodata concursul de imprejurari nu va fi perfect. Niciodata universul nu se va alinia de asa natura incat tie sa nu-ti lipseasca niciodata nimic. Tot timpul vei avea nevoie de ceva ca sa faci altceva. Tot timpul. Ideea este sa faci ceea ce iti propui sa faci ACUM, folosind tot ceea ce ai la indemana. Toate inceputurile sunt grele dar nimic nu este imposibil.

Gandeste-te la ceea ce vrei sa faci. Ia o foaie de hartie si scrie pe ea ce iti doresti. Un singur lucru pe care ti-l doresti mai mult ca orice. Apoi documenteaza-te bine. Cauta metodele necesare care te pot duce la indeplinirea dorintei. Dupa ce le-ai gasit, alege-ti una dintre ele sau combina-le, ia cate putin din fiecare si creeaza tu o metoda numai a ta. Nu lua in considerare intervalul de timp necesar. Cum ai reusit sa stai pana acum fara acel ceva pe care il vrei, vei putea sa stai si de-acum inainte pana cand il vei avea. Dar nu lasa viata sa treaca pe langa tine fara sa te bucuri de acel lucru.

"Ce nu e inceput azi, nu e niciodata sfarsit maine." Johann Wolfgang von Goethe
 
Dupa ce ti-ai dat seama de ceea ce iti doresti si de felul in care il poti avea, trage cu toata puterea in acea directie. Chiar daca dureaza o vesnicie, nu te da batut, nu te lasa tras inapoi, nu abandona ! Lucreaza in fiecare zi cate putin la faurirea visului tau. Stabiliste-ti o norma de lucru si niste nivele. De fiecare data cand reusesti sa termini un nivel, recompenseaza-te ! Cumpara-ti o lada de bere, iesi intr-un club sau bar si fa o noapte alba sau pur si simplu pune-ti un afis pe perete pe care sa scrii cu litere mari ceea ce ai realizat.

Atunci cand alergi intr-o cursa, nu e important sa termini primul, e important sa termini cursa. La sfarsitul vietii, oamenii vor avea tot timpul regrete. Secretul e sa le reducem cat de mult putem, avand in jurul nostru oameni si lucruri care ne plac, ne trebuie si avem nevoie, chiar daca unele dintre ele sunt mai greu accesibile. Fi un castigator !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu